clubul taiji qigong

Ming Men Doru Udisteanu

Ming Men

Este un punct (sau mai bine spus, o zona) de o importanta deosebita, atat in Medicina Traditionala Chineza cat si in practicile interne. Localizat sub procesul spisos al celei de-a doua vertebre lombare, intre cei doi rinichi, apartine meridianului Du Mai (meridianul guvernor), aflandu-se intre cele doua puncte Shu posterioare ale rinichiului (Vezica Urinara 23). Zona Ming Men este de multe ori reprezentata ca o un cerc cu centrul in punctul Ming Men si un diametru de 2-4 cm. 
In traducere Ming Men inseamna poarta vietii sau poarta destinului, fiind zona unde se spune ca este imprimat inainte de nastere “Mandatul Ceresc” cu care venim pe pamant.   Exista unele reprezentari mai vechi ale acestei zone in forma de patrat (precum erau sigiliile imperiale), acestea facand referire la semnificatia spirituala a Ming Men-ului. Este un punct prin excelenta Yang, sursa a energiei pre-natale, functionand si ca un creuzet in care au loc transformarile Yin-Yang ale energiilor rinichiului. Datorita posibilitatilor de regenerare si acumulare a Qi-ului, precum si vecinatatii cu zona”‘Muntelui de Zapada” (situat intre Ming Men si Xia Dantian, in 1/3 posterioara a liniei ce uneste cele doua zone), de multe ori se face referire la Ming Men ca la un “Camp de Cinabru” (Dantian - zona de coagulare a energiei). Exersarea acestei zone poate creste nivelul constiintei si perceptiei asupra sensului vietii. Creste esenta si energia (in mod deosebit Yang-ul) rinichilor fiind si un foarte puternic stimulator pentru Yang-ul general; este de folos persoanelor timide, dezorientate, uituce sau celor carora le lipseste curajul.
Prin acest punct se face unificarea cu scopul vietii pamantesti, stabilizandu-se armonia prin care energia curge liber ducand la implinirea destinului. Se spune ca acesta este punctul prin care viata apare in corp, fiind conectat direct cu Dantian-ul inferior (Xia Dantian). Se comporta ca o poarta deschizandu-se si inchizandu-se in functie de reglarea fluxului energiei pentru a indeplinii sarcinile pe care fiecare le-a acceptat in destin. Functia de poarta este in relatie cu eficienta individului de a primi energie pentru  a-si duce la bun sfarsit destinul. Intr-o viata plina de scop care urmeaza “mandatul ceresc”, rezervorul de energie este abundent si usor accesibil. Poarta se inchide in momentul in care egoul este hranit si se deviaza de la scopul divin. Deblocarea energiei de la acest nivel duce la cresterea fortei creative si eliberarea ei catre inima.
Dizarmoniile se manifesta prin lipsa de vitalitate, incapacitate de a se odihnii, epuizare, nu se recupereaza fizic nici dupa odihna si relaxare.
Se poate actiona asupra zonei Ming Men stimuland-o prin acupunctura, moxa, tehnici de qigong (Zhuang-ul este foarte indicat) sau prin practica Baguazhang si Taijiquan, cu urmatoarele beneficii la nivel fizic:

  • Intareste genunchii
  • Foarte bun in tratamentul afectiunilor lombare si in sciatica
  • Calmeaza durerile articulare
  • Relaxeaza tendoanele
  • Hraneste creierul (marea de maduva)
  • Benefic in disfunctii sexuale
  • Trateaza incontinenta urinara
  • Regleaza menstra
  • Incalzeste extremitatile (imbunatateste circulatia la nivel periferic)

Medicina Traditionala Chineza


Medicina traditionala chineza

Medicina Traditionala Chineza

MedicinaTraditionalaChineza (MTC), cu unistoric de peste 5000 de ani,este un complex de tehniciterapeuticesi de preventie care include acupunctura, moxibustia, ...

Citeste...
Qigong-terapeutic

Qigong terapeutic

Exersand anumite tehnici din Qigong, se poate amplifica lumina si stralucirea luminii, se pot debloca meridianele, se pot regla parametrii campurilor ...

Citeste...